Logo Logo
Jak vybrat tyčový vysavač
  • 13.07.2021
  • Tyčový vysavač

Chcete mít velký sací výkon, ale nechcete se tahat s velkým vysavačem? V tom případě sáhněte po tyčovém vysavači, se kterým budete moct všechny nečistoty vysávat s lehkostí a grácií. Při výběru tyčového vysavače je však potřeba dbát na pár vlastností a faktorů, které si společně projdeme v tomto článku!

I mezi tyčovými vysavači jsou vlastnosti a rozdíly, které přímo ovlivňují jeho funkci a použití. Postupně si projdeme různé druhy tyčových vysavačů, jejich výhody a nevýhody a následně se podíváme na nejdůležitější kritéria výběru. Díky tomu budete na konci článku vědět, jak vybrat tyčový vysavač přesně pro Vás!

Tyčový vysavač

Různé druhy

Jako u většiny domácích vysavačů rozdělujeme tyčové vysavače na sáčkové a bezsáčkové. Oba druhy mají své výhody a nevýhody, které si nyní projdeme.

Bezsáčkový tyčový vysavač

Jak již název napovídá, tento typ tyčového vysavače nepoužívá ke sběru nečistot sáček, ale sběrnou nádobu. Tím odpadá jedna otravná starost, a to je stále dokupování sáčků, nicméně samotný proces vyprazdňování je méně hygienický, protože sběrnou nádobu musíte vyprázdnit a případně vyčistit. Myslíme tak na alergiky, pro které by vyprazdňování sběrné nádoby byla vždy noční můra a pro ně velmi doporučujeme sáčkové tyčové vysavače.

Díky absenci sáčku je však bezsáčkový vysavač šetrnější k životnímu prostředí a rozměry není závislý na velikosti sáčku. Bezsáčkové tyčové vysavače jsou tak o něco kompaktnější a často s menší hmotností.

Sáčkový tyčový vysavač

I zde nám pojmenování velmi rychle napoví, že tyčový vysavač sáčkový používá ke sběru nečistot sáček. Pokud dojde k naplnění sáčku, tak jej dokážete velmi rychle a prakticky vyměnit za prázdný a znovu začít vysávat. Nemusíte tak nic vysypávat a čistit, protože nečistoty jsou drženy právě ve zmíněném sáčku.

Sáčkové tyčové vysavače jsou často levnější než bezsáčkové tyčové vysavače, což je dáno jejich rozdílnými konstrukcemi. Nesmíte však přitom zapomenout na provozní náklady, do kterých musíte započítat dokupování sáčků, což může následný rozdíl v ceně velmi rychle kompenzovat.

Možná to bude znít jako klišé, ale při výběru by cena neměla být nejdůležitějším kritériem. Při výběru pomocníka do domácnosti je důležité myslet na jeho funkčnost a vlastnosti, které si dále projdeme.

Aku nebo napájení ze sítě?

Velmi důležitým kritériem je výběr napájení tyčového vysavače. Jelikož je tyčový vysavač určený pro vnitřní užití, tak nepřichází benzínový nebo dieselový motor v úvahu. Vaše dilema bude, jestli vybrat akumulátorový tyčový vysavač nebo tyčový vysavač do sítě.

Než začnete přemýšlet nad oběma typy, tak se prvně zamyslete nad místem použití – nad Vašim domovem. Nepřítomnost zásuvek v některých typech obydlí nebo pokojích může být prvotní indikátor k tomu sáhnout po akumulátorovém vysavači. Záleží taky na velikosti čištěné plochy, protože tyčové vysavače mohou naleznout použití i v kancelářských prostorech. Baterie akumulátorového tyčového vysavače může vydržet i 60 minut, avšak pro větší plochy je to spíše nepraktické a doporučujeme tyčový vysavač do sítě.

Samozřejmě záleží i na komfortu a Vašich preferencích. Pokud nechcete myslet na otravný napájecí kabel, vždy jej předělávat ze zásuvky do zásuvky a víte, že výdrž baterie je pro Vaše vysávání naprosto dostačující, tak bude akumulátorový tyčový vysavač jasná volba.

Sací výkon

Sací výkon tyčového vysavače je důležitý faktor, který se však neodvíjí pouze od příkonu. Často mají tyčové vysavače příkon kolem 600 Watt, záleží však i na kvalitě těsnění, filtru a výkonu motoru. Co můžeme doporučit je vybrat tyčový vysavač s regulací otáček motoru, respektive výkonu, díky čemu jej dokážete velmi flexibilně měnit.

Filtr

Filtry v tyčových vysavačích rozdělujeme na mikrofiltry a HEPA filtry. Oba mají za úkol zachytávat nečistoty, které neskončí v sáčku nebo sběrném koši. V tomto případě jsou HEPA filtry více účinné a na rozdíl od mikrofiltrů zachycují i pyl, bakterie a exkrementy roztočů. Kdo trpí na alergie, ten by si měl rozhodně vybrat tyčový vysavač s HEPA filtrem.

K této části je potřeba opět zmínit, že cena by neměla být hlavní faktor při výběru tyčového vysavače. Nemyslíme tím cenový rozdíl mezi HEPA filtrem a mikrofiltrem, ale kvalitu a zpracování samotného tyčového vysavače. Pokud si pořídíte nekvalitní tyčový vysavač s množstvím netěsností, tak Vám nepomůže žádný filtr.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si shrnuli, co obnáší výběr nového tyčového vysavače. Věříme, že nyní už přesně víte, který model či typ je přesně pro Vás. Doufáme, že se uvidíme i u dalšího článku!