Logo Logo
Jak vybrat koupelnový nábytek a zařízení
  • 01.12.2021
  • koupelnový nábytek,

Možná si to tolik neuvědomujeme, ale koupelna je velmi důležitá součást naší domácnosti. Netrávíme v ní tolik času, ale když ano, tak nám jde především o naše zdraví, psychickou i fyzickou pohodu. Sprcha, umýt zubů, příprava vlasů nebo nanesení make-upu, to jsou vše velmi důležité součásti našeho dne. Koupelna by vám tak měla nabídnout prostor a příslušenství, který potřebujete. Často tomu však v našich domácnostech tak není. V našem článku se podíváme na to, jak si správně vybavit koupelnu.

Jak vybrat koupelnový nábytek

Jak vybrat koupelnový nábytek a zařízení

Prvně si projdeme prostor, který vám koupelna nabízí, jak si ho zvětšit a jak efektivně ho využít. Následně si projdeme materiály, ze kterých se koupelnový nábytek vyrábí a proč na to dbát a samozřejmě si ukážeme základní, a přitom nejdůležitější koupelnový nábytek, který byste v koupelně měli mít. Na konci článku tak budete přesně vědět, jak vybrat nábytek do koupelny.

Prostor v koupelně

Než začnete vybírat nábytek, tak byste se rozhodně řídit velikostí a možným využitelným prostorem, který vám koupelna nabízí. Důležité taky je, kolik lidí v domácnosti bydlí a jestli budete spíše hledat regály na věci osobní potřeby nebo skříňky pro ručníky.

Pokud se chystáte do rekonstrukce, tak je například důležitou otázkou, jestli chcete vanu nebo sprchový kout. Nemusíte se však kvůli koupelnovému nábytku stresovat, protože většina lidí řeší při vybavení koupelny podobný rébus a výrobci to vědí. Velmi praktické mohou být rohové regály, které se mohou schovat například pod okraj umyvadla. V koupelně je potřeba nakládat s volným prostorem obezřetně a využít i nevšední možnosti. 

Materiál nábytku

Je však důležité opravdu vybírat koupelnový nábytek. Důvod je v tomto případě jasný, je to odůvodněno vlhkostí, která se v koupelně hromadí ať už se sprchujete, koupete či například perete prádlo. Většinou se přitom jedná o dřevotřísku nebo varianty masivního dřeva, které mají povrchovou úpravu pro odolnost vůči vlhkosti. Do popředí se však dostává i koupelnový nábytek z masivu, který je taktéž ošetřen. Možnou variantou jsou taky nerezové regály.

Koupelnový regál s výklopným košem Bamboo

Koupelnový nábytek

Jaký tedy máme koupelnový nábytek? Nejpoužívanější jsou koupelnové regály a koupelnové skříňky. Naleznete je v mnoha materiálech od nerezu, dřeva či plastu a nabízí velmi přehlednou možnost pro úschovu věcí denní potřeby a dalšího vybavení. Ať už se vám líbí kterýkoliv materiál koupelnového nábytku, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém si rozhodně vyberete. 

Elegantnější jsou však koupelnové skříňky, které všechno vaše vybavení, příslušenství a ručníky pěkně schová, což působí i více uklizeným dojmem. Variace velikostí koupelnových skříněk je velká, je však potřeba myslet na to, abyste měli v koupelně dostatek prostoru na otvírání dvířek. Variantou koupelnových skříněk jsou také zrcadlové skříňky, protože koupelnové skříňky nemusí stát pouze na zemi, ale mohou být i nástěnné. Se zrcadlovou skříňkou tak získáte praktický úschovný prostor pro drobné příslušenství se zrcadlem. Tyto skříňky mohou mít i posuvné dvířka, díky čemu šetří místem a při otevření nikoho neomezují.

Pro mnoho lidí dokáže být výběr nábytku stresující nebo jsou při něm nerozhodní. Proto často naleznete kompletní sety koupelnového nábytku, který k sobě krásně ladí a vzájemně se doplňuje. Tyto koupelnové sestavy jde v případě potřeby samozřejmě rozšířit o další kusy koupelnového nábytku.

Důležité příslušenství

Pokud však nemáte zrcadlovou skříňku, tak je zrcadlo snad nejdůležitějším příslušenstvím, které do koupelny potřebujete. Na výběr máte z velkého množství designů, velikostí a tvarů. Kromě klasického zrcadla je možné si pořídit i podsvícené zrcadlo, které má většinou na stranách LED diody pro lepší nasvícení. Sice pračka není přímým příslušenstvím, ale často nachází právě místo v koupelně a s ní i příslušenství jako aviváže a prací prášky. Myslete na to, když budete například vybírat koupelnovou skříňku, aby vám otevírání nepřekáželo s bočním otevíráním pračky.

Dalším praktickým příslušenstvím jsou koupelnové poličky a nerezové držáky, protože jak jsme již zmínili, v koupelně se musí prostor využít opravdu efektivně a přesně to nám holé zdi nabízejí. Na koupelnových poličkách často nachází místo dekorace, vonné tyčinky nebo třeba šampony a sprchové gely. Nerezové držáky například slouží k pověšení ručníků nebo sušení. Co se týče koupelnového vybavení, tak velmi oblíbené jsou koupelnové radiátory v podobě žebříku.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru koupelnového nábytku je opravdu potřeba myslet na pár zásad s tím, že prostor v koupelně je omezený. Není potřeba ho přeplácat a pak se v koupelně moc sotva otočit. Prostor by měl být stále vzdušný a čistý. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte, jak na to