Logo Logo
Jak vybrat bazén?
  • 24.11.2021
  • bazén,

Mít u rodinného domu bazén je sen mnoha lidí. Před výběrem nového bazénu však stojíte před množstvím důležitých rozhodnutí, které je potřeba promyslet. Jaké to jsou a podle čeho si vlastně bazén vybrat se dozvíte v našem článku!

Jak vybrat bazén

Jak vybrat bazén?

Hned ze začátku se podíváme na různé tvary a rozměry bazénů. Následně si projdeme typy provedení, ve kterých bazény najdete a srovnáme si různé materiály, které se na bazény používají. Na konci článku tak budete přesně vědět, který bazén je přesně pro vás!

Tvar bazénu

Bazény můžete naleznout v mnoha tvarech a každý má své vhodné použití, výhody a nevýhody. Důležitým aspektem je přitom také zastřešení bazénu, které může být provedeno například polykarbonátovou střechou. Samozřejmě, pokud máte vnitřní bazén, tak budete nad tvarem uvažovat ještě jinak.

Nejoblíbenější a nejvhodnější volbou je hranatý bazén obdélníkového tvaru. Nabízí množství prostor k tomu si zaplavat a jednoduše se zastřešuje. Problémem mohou být ostré rohy, ve kterých má často bazénový vysavač problém s čištěním. Doporučujeme tak obdélníkový tvar se zaoblenými rohy. V rozích se tak nedrží nečistoty a voda může jednoduše cirkulovat.

Nadzemní bazén Steel Pro MAX s filtrací

Lidé se často snaží být originální a vybírají si atypické tvary bazénu. Tyto bazény jsou možná esteticky krásné, ale náročné na údržbu a špatně v nich cirkuluje voda. Díky atypickému tvaru je rébusem také zastřešení. Nejzákladnějším, a přitom nejméně vhodným bazénem je dle nás kulatý bazén. V bazénu sice naleznete pohodlí a relax, avšak nenabízí žádný prostor pro plavání. Oválný tvar už přeci jen prostor pro plavání nabízí, ale není jednoduché je zastřešit. Respektive musíte se při zastřešování řídit nejširšími body a na krajích tak jsou zastřešené nevyužité části.

Ať už se vám líbí jakýkoliv tvar bazénu, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku bazénů z různých materiálů.

Rozměry bazénu

Rozměry bazénu zásadně určují možnosti využití a kapacitu osob, kteří jej naráz mohou používat. Pro plavání by měla být minimální rozměry hloubka 1,5 m, šířka 2,5 m a délka 6 m. Pokud nemůžu z nějakého důvodu mít delší bazén, tak jsou velmi praktické protiproudy, které mohu chybějící délku nahradit.

Typy provedení

Nyní se podíváme na typy provedení bazénu, respektive jeho konstrukce. Nejlevnější variantou jsou takzvané nadzemní bazény, které se vyznačují jednoduchou montáží a demontáží. Drtivá většina nadzemních bazénů je nafukovací, plastové, fóliové nebo samonosné.

Nízká pořizovací cena je však vykoupena nižší celkovou odolností. Materiál stěny nebo konstrukce se může porušit, což má za následek vytečení bazénu. Někteří lidé si šikovně udělají ze dřeva kolem bazénu malou terásku se schody, takže bazén vypadá, že je zapuštěný. Opticky je to mnohem pěknější, avšak tím ztratíte veškerou flexibilitu a mobilitu, kterou jinak tento typ bazénu nabízí.

Polozapuštěné bazény jsou takovým mezistupněm mezi zapuštěným bazénem a nadzemním bazénem. Nadzemní bazén nepoužívá žádnou terénní úpravu, za to polozapuštěný je (jak již z názvu vypovídá) částečně zapuštěný. Díky tomu je celá konstrukce stabilnější a často toto provedení nachází použití ve svažitém terénu, kde nemůžete zapuštěný či nadzemní bazén použít.

Nejelegantnějším a taky nejdražším řešením jsou zapuštěné bazény. Pro jejich výstavbu je však potřeba značných terénních úprav, díky čemu je však minimální riziko protržení. Nejčastěji je naleznete v betonových, laminátových, plastových a nerezových variantách. Zapuštěné bazény mají také tu výhodu, že se do nich dá zabudovat již zmíněný protiproud. Doporučujeme tento typ bazénu zastřešit.

Bestway Nadzemní bazén s filtrací Fast

Materiál bazénu

Použití materiály se s rozdílným typem bazénu různí. Nejlevnější jsou fóliové a plastové bazény mezi které se řadí i nafukovací bazény. Vyznačují vysokou flexibilitou a mohou se tak jednoduše přemístit. Nevýhodou je jejich nízká životnost, která je zhruba kolem 5 let.

Naprostým opakem jsou nerezové bazény, které jsou prakticky neopotřebovatelné. Nevýhodou je jejich vysoká hmotnost a cena. Dostanete však za to nezničitelný bazén. Již méně oblíbené jsou betonové bazény, které jsou náročnější na údržbu i výstavbu a není jednoduché je renovovat. Nejrozšířenější jsou však laminátové bazény, které se používají pro zapuštěné bazény. Materiál je levný, výstavba relativně jednoduchá, a přitom nabízejí dlouhou životnost. Jednoduše se opravují i udržují.

Zastřešení bazénu

Již několikrát jsme zmínili zastřešení bazénu, které s sebou přináší mnoho výhod. Hned první výhoda je, že se můžete koupat při téměř každém počasí. Se zabudovaným vytápěním se tak můžete koupat i v zimě. Nesmíme zapomenout na bezpečnost, protože díky zastřešení nebude moc vaše dítě či domácí zvíře omylem do bazénu spadnout. Pokud máte polykarbonátové zastřešení, tak bude fungovat jako skleník a ohřívat vodu v bazénu. Zároveň se do bazénu nedostane listí a nepořádek, který by jinak do bazénu popadal. V obou případech snížíte náklady na ohřev a údržbu.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si přiblížili, jaké naleznete tvary a provedení bazénu, které jsou nejpoužívanější a nejkvalitnější materiály, jaké rozměry a vlastnosti by měl mít bazén pro plavání a proč je dobré mít bazén zastřešený. Pevně věříme, že nyní už přesně víte, jaký si pořídíte bazén!