Logo Logo
Jak správně vybrat polštář a peřinu?
  • 05.11.2021
  • polštář, peřina,

Jestliže chcete mít doma ty nejlepší podmínky pro co nejkvalitnější spánek, tak je výběr optimálního polštáře a peřiny naprosto zásadní. Největší rozdíly určitě můžeme nalézt v použitých materiálech ať už na povrchu či v použité výplně. Jaké materiály to jsou, jaké mají rozdíly a jak správně vybrat polštář a peřinu se dočtete v našem článku!

Polštáře a peřina

Jak správně vybrat polštář a peřinu?

Prvně se podíváme na rozdílné materiály, které se u peřin a polštářů používají. Projdeme si jejich vlastnosti, výhody, nevýhody a stupně výhřevnosti. Nezapomeneme ani na povlečení, které hraje velmi důležitou roli a jeho materiál zásadně ovlivňuje vlastnosti polštáře a peřiny. Pojďme tedy na to.

Výplň peřiny a polštáře

Materiál výplně je jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňující vlastnosti, které vám následně deka či polštář nabídne. Například na léto je nejvhodnější použít polštáře a peřiny z dutých vláken, které jsou lehké, prodyšné a rychle odvádí pot. Díky svým vlastnostem je tento materiál velice vhodný pro alergiky. Univerzálem je mikrovlákno, které nalezne využití v celoročních peřinách a polštářích. Modely z mikrovlákna se vyznačují lehkostí, prodyšností a skvělými tepelně regulačními vlastnostmi. Podobné je na tom mikroperkál, který se vyznačuje velmi podobnou strukturou a nabízí taktéž skvělé termoregulační vlastnosti, lehkost a prodyšnost.

Dalším univerzálem je vlna, která je vhodná pro celoroční využití. Díky svým tepelně regulačním vlastnostem se dokáže přizpůsobit vaší tělesné teplotě. Výsledkem je, že vám pod peřinou z vlny není v létě horko a v zimě zima. Pokud se budete bavit o zimních měsících, tak nejspíš nikoho nepřekvapí, že ukážeme na péřové deky a polštáře. Peří velice dobře izoluje, je měkké, nadýchané a velice pohodlné. Není však jednoduché jej například prát. Aby neztratila peřina či polštář z peří své funkční vlastnosti, tak doporučujeme pro jejich čištění se obrátit na specializované čistírny.

U polštářů nesmíme zapomenout použití paměťové pěny, která se tvarem přizpůsobí vaší hlavě a krční páteři, abyste spali v co nejoptimálnější poloze. Dalším nevšedním produktem jsou vyvařovací polštáře a peřiny, které mají výplň z umělé hmoty. Tyto modely lze prát i na teplotu přesahující 90 °C, což kvitují samozřejmě hlavně lidé dbající na naprostou čistotu a hygienu.

Protiroztočový polštář

Povrch peřiny a polštáře

Povrch je velmi důležitou částí deky, protože je vystavovaná vnějším vlivům od bakterií přes roztoče či mechanické poškození. Pojďme si tedy projít nejčastěji používané materiály. Jedním z nich je rozhodně bavlna, která se používá hlavně v letních měsících. Příjemně vás ochladí a skvěle odvádí pot. Mikrovlákno se stříbrem je se svými vlastnostmi ideální volbou pro alergiky nebo lidi s citlivou pokožkou. Použití stříbra má za následek, že peřiny či polštáře jsou velice odolné vůči usazování bakterií a roztočů.

Určitě znáte ten pocit, když projedete rukou po peřině, přičemž se vytvoří statická elektřina. Přesně pro tyto případy je vhodné použití modelů z antistatického vlákna, které uvolní přebytečnou statickou elektřinu do vzduchu a nabídne vám tak nerušený spánek. Na trhnu naleznete i „léčivé“ deky, které používají mikrovlákna s aloe vera. Díky této kombinaci má polštář i peřina příznivé účinky na vaši pokožku a také zmírňuje bolest svalů a kloubů. Ve srovnávači decorise.cz naleznete široký výběr polštáře, dek a peřin z různých materiálů, aby optimálně vyhovovaly vašim individuálním požadavkům. 

Hřejivost

Ruku v ruce s materiálem přikrývky jde její hřejivost. Někdo má rád chládek, jiný zase radši teplo. Hřejivost je tak rozdělena do 5 stupňů:

  • 1. stupeň – letní přikrývka, velmi lehká, tenká, dobře odvádí pot od těla
  • 2. stupeň – jarní či podzimní přikrývka
  • 3. stupeň – celoroční využití, nejuniverzálnější a nejprodávanější provedení
  • 4. stupeň – hřejivé termodeky
  • 5. stupeň – přikrývka z peří nebo ovčí vlny, velmi hřejivá

Povlečení

Jak jsme již zmínili – povlečení hraje v nabízených vlastnostech polštáře i přikrývky důležitou roli. Jedním z nejoblíbenějších typů je bavlněné povlečení, které je prodyšné, měkké a příjemné na dotek. Je však potřeba jej žehlit, aby zachovalo svou hladkost a měkkost. Které povlečení nemusíte žehlit je krepové povlečení, které je oproti bavlněnému chladivější, jinak však také dobře odvádí pot od těla.

Pro astmatiky a alergiky rozhodně doporučujeme povlečení z mikrovlákna, které se vyrábí z polyesteru. Kdo má rád příjemné teplo, tak pro něj je ideální volbou flanelové povlečení, které je z počesané bavlny. Opakem je saténové povlečení, které zaujme luxusním vzhledem. Tento typ povlečení je nenáročný na údržbu a ideální pro horké letní dny.

Závěr

A jsme na konci. Věříme, že nyní už přesně víte, podle čeho si vybrat polštář a peřinu. Výběr tak závisí na vašich individuálních preferencích a potřebách. Díky našemu článku pak už víte, po kterém materiálu sáhnout, abyste vybrali polštář i peřinu přesně pro vás!