Logo Logo
Jak si zútulnit domov?
  • 25.11.2021
  • domácnost,

Domov je místem bezpečí a pohodlí, které je pouze pro vás či vaši rodinu. K harmonické domácí atmosféře však existuje pár nepsaných pravidel, která by se měla následovat. Ať už to je styl nábytku, jeho množství a situace nebo správně osvětlení pokoje. V našem článku vám dáme pár zajímavých tipů, které vám pomohou jednoduše a velmi efektivně zútulnit váš byt či domov.

Jak si zútulnit domov

Jak si zútulnit domov?

Známým příkladem neútulných pokojů či bytů jsou v drtivé většině pokoje na studentských kolejích, které vypadají jeden jak druhý. Opakem jsou zas pokoje přepráskané dekoracemi a doplňky, díky čemu spíš vypadají jak bleší trh. Rovnováha v množství zvolených prvků je tak pro harmonickou atmosféru zásadní a my si nyní projdeme levné a jednoduché možnosti, které dokážou velmi zásadně zpříjemnit vaší domácí atmosféru.

Dekorace na zeď

Zdi jsou plochou pokoje, která nabízí nejvíce místa a možností k dekoraci. Bílá barva je krásná, ale pokud máte všechny zdi bílé a holé, tak to vypadá trochu nudně a suše. Někdy naprosto stačí třeba změnit barvu zdi za televizní stěnou například na šedou a ihned dostane obývací pokoj jiný šmrnc. Velmi oblíbené jsou v tomto ohledu například betonové stěrky.

Ne každému však toto provedení vyhovuje a radši vsadí na krásný obraz, což rozhodně velice kvitujeme! Oblíbené jsou obrazy přírody, které reprezentují relax, čistotu a pohodu. Nemusíte však mít pouze obrazy s přírodní tématikou. Obrazy s texty jsou taktéž velmi oblíbené a často obsahují motivační citáty či životní motta. Další možností jsou vzory na zeď, samolepky a tapety. Díky pár krokům tak můžete oživit vaše holé stěny a naprosto změnit atmosféru pokoje k lepšímu a útulnějšímu.

 Dekorační luční květy 120 cm, fialová

Fotky

Když už je řeč o obrazech, tak velmi často naleznete také zarámované rodinné fotky, či fotky s přáteli. Ty můžete použít jak ve velkém formátu na zeď, tak v menších formátech a větším množstvím například jako dekoraci komody či skříňky.

Květiny

Velmi důležitým aspektem je trochu zeleně. Květiny doslova oživují váš pokoj a navozují pocit bezpečí, rovnováhy a pohody. Ať už zvolíte volně stojící květinu ve velkém květináči nebo malou květinu, kterou můžete například dát i mezi poličky. Při výběru květin se však řiďte taky situací vašeho pokoje a ve kterém místě chcete květinu mít. Některé květiny jsou totiž spíše stínomilné, jiné zase potřebují spoustu světla.

Textilie

Kobereček pod konferenční stolek, polštáře a deka na sedací soupravu nebo vzorované závěsy. Textilie dokážou velmi zásadně zútulnit váš dům, a proto mají místo i v našem článku. Závěsy můžete také měnit pronikající světlo do pokoje, což zásadně ovlivňuji finální atmosféru. Na začátku článku jsme zmínili nepsaná pravidla, mezi nimi bylo i držet se určitých stylů. Při výběru barev a forem textilie se tak řiďte i stylem nábytku a pokoje, který vlastně chcete zútulnit a podle toho textil vybírejte.

Světlo

Již několikrát jsme zmínili, že světlo zásadně ovlivňuje atmosféru panující v pokoji. Přitom se jedná jak o přírodní světlo, tak o umělé světlo. Přírodní světlo můžete regulovat například závěsy, záclonami či žaluziemi.

Umělé světlo z lamp, svítidel či svíček je však také důležitou částí. Při výběru svítidel byste se rozhodně měli řídit dle stylu, ve kterém je váš pokoj laděn a rozestavění nábytku. Pokud máte nějaký tmavší koutek pro čtení, tak jsou velmi elegantním řešením volně stojící lampy. Základem je samozřejmě lustr, který však může být nahrazen i bodovým osvětlením, které je součástí podhledu ze sádrokartonu. Opět záleží na vaší chuti a stylu. Velmi oblíbené jsou také svíčky, které vyjadřují teplo, lásku a romantiku.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ dekorace či příslušenství, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete vše pro zútulnění vašeho domu či bytu. 

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si ukázali pár jednoduchých tipů jak levně, a přitom velice efektivně zútulnit váš byt. Základem je přitom najít rovnováhu a cítit se doma co nejlépe. Uvidíme se u dalšího článku!