Logo Logo
Jak si zařídit zahradní kuchyň
  • 05.11.2021
  • zahradní kuchyň,

Rádi sedíte s rodinou či přáteli na vaší zahradě, a přitom grilujete či vaříte guláše, vaječiny a další jídla? Nejspíš i vám už nejednou proběhlo hlavou, jestli není od věci pořídit si zahradní kuchyň. V našem článku jsme se podívali na to, co všechno taková letní kuchyň obnáší.

Zahradní kuchyň

Jak si zařídit zahradní kuchyň

Nejprve si projdeme možnosti, které se vám se zahradní kuchyní nabízejí. Díky tomu se vám naskytne již malá představa o tom, co všechno bude potřeba z funkčního hlediska zajistit. Zmíníme i nejčastější materiály, které se k zahradní kuchyni nabízejí. Na konci článku tak budete mít úplnou představu o tom, podle čeho a jak si zařídit zahradní kuchyň.

Využití kuchyně

Pojďme se podívat na to nejdůležitější, a to je využití zahradní kuchyně, které se odvíjí od kuchyňského vybavení. Je mnoho lidí, kteří totiž mají například plynový gril i ohniště a potřebují jen linku pro přípravu jídla a dřez s přívodem vody. Jestli už však budete k zahradní kuchyni přivádět vodu, tak doporučujeme to spojit i s přívodem elektriky. Tím vám totiž vznikne možnost využití například varné desky či dalších praktických elektrických spotřebičů. Kdo nemá k dispozici gril a bude všechno chtít řešit přes varné desky, tak v tomto ohledu stejně nemá na výběr. Nedoporučujeme se pouštět do větších akcí s přívodem plynu. Pokud chcete v zahradní kuchyni vařit na plynu, tak doporučujeme plynovou varnou desku s připojením na plynovou láhev. Stejným způsobem byste totiž řešili i přívod plynu k plynovému grilu.

Materiál kuchyně

Zahradní kuchyň nemá pouze funkční, ale i estetický prvek a volba materiálu zahradní kuchyně je tak rozhodně důležitým faktorem. Volba materiálu se různí taky v závislosti na tom, zda máte zahradní kuchyň zastřešenou nebo ji máte jako součást zahradního domku. Ve všech případech však doporučujeme odolné, a přitom esteticky pohledné materiály jako cihla, nerez nebo kámen. Dřevo je velmi náchylné na změny teplot, které během vaření a změny počasí nastávají. Samozřejmě i vlhkost a další faktory velmi ovlivňuji zdraví tohoto materiálu.

Gril na dřevěné uhlí s udírnou

Zařízení kuchyně

Co tedy bude všechno potřeba zařídit? Pro umývání nádobí a opláchnutí surovin je velmi praktické mít zařízený přívod vody. Kdo tuto možnost nemá, pro toho mohou být alternativou kanystry na vodu s kohoutkem nebo větší zásobníky na vodu s kohoutkem. Již jsme zmínili přívod elektřiny, který se může použít od připojení varné desky až po zapojení dodatečného kuchyňského vybavení, čímž se otevírá snad největší škála možností přípravy jídel ve vaší zahradní kuchyni.

Nesmíme taky zapomínat na venkovní osvětlení, které je z většiny případů napájeno z elektrické sítě. Doporučujeme však menší elektrospotřebiče při nepoužití schovat dovnitř, protože mohou při změnách teplot, vlhkosti a dalších faktorů velmi trpět. Spolu s přívodem vody je třeba myslet i na praktický odvod vody. Pro umývání nádobí je rozhodně výhodou mít doma dřez. Když už je řeč o nádobí, tak součástí linky by měly být určitě přihrádky či a prostory pro uložení nádobí, nožů, dének a dalšího kuchyňského vybavení.

Samozřejmě, k čemu by byla zahradní kuchyň, kdyby nebylo na zahradě místo na sezení. Zahradní nábytek je tak naprostým základem. Ve většině případů jsou vyráběný z lehkých materiálu jako třeba ratanový nábytek, díky čemu jej můžete v případě potřeby přenášet ne sluníčko nebo ke kuchyni pod střechu.

Dodatečné vybavení

Samozřejmě existuje mnoho vylepšováků, kterými můžete vybavení kuchyně ještě více vylepšit. Pro co největší soukromí doporučujeme například boční clony nebo stahovací stěny pergol. Nezapomeňte však i na správné větrání během vaření. Kór, jestli například opékáte špekáčky, nad již zmíněným ohništěm. Udírna či pec dokážou zase o něco rozšířit možnosti přípravy jídel ve vaší zahradní kuchyni. Vlastní klobásky, uzený sýr nebo pizza v domácí peci. Rozhodně to stojí ke zvážení!

Co by nemělo chybět je zábava. Mnoho pergol s elektrickým připojením má například na stěně televizi, díky čemu můžete grilovat, a přitom například sledovat sport či jiné větší televizní přenosy. Ať už ke své zahradní kuchyni hledáte zahradní nábytek, zábavu či samotné vybavení zahradní kuchyně, tak velmi doporučujeme srovnávač decorise.cz, ve kterém naleznete široký výběr různých modelů. 

Závěr

Před nákupem a vymýšlením zahradní kuchyně byste tedy rozhodně měli promyslet, jaké jsou vaše možnosti hlavně s přívodem elektriky, který je v tomto ohledu velmi zásadním faktorem. S důležitostí nezaostává samozřejmě ani připojení vody. S tím se vám otevírají další možnosti, co se týče vybavení vaší zahradní kuchyně.